Väliseinä jakaa tilan

Väliseinä jakaa tilan

Onko kotona tarvetta työtilalle, leikkinurkalle tai vierashuoneelle? Tilan uudelleen jakaminen sujuu helposti väliseinällä, jonka voit rakentaa itsekin. 

Kevyt väliseinä on kantavasta rungosta erillinen seinä, jolla voit erottaa tai jakaa tiloja mielesi mukaan. Väliseinän rakentamiseen on runsaasti eri tapoja: tarjolla on useita runko- ja pintamateriaaleja, minkä lisäksi pintakäsittelyt takaavat kodin ilmeeseen sopivan, persoonallisen lopputuloksen. Väliseinä voi olla tarvittaessa eristetty, jolloin se kestää lämpöä ja kosteutta sekä eristää ääntä. Väliseinään voi upottaa ovenkin, ja tyylitaitureille tarjolla on hyvännäköisiä, himmennettyjä lasiseiniä.

Väliseinä on helppo sekä rakentaa että purkaa: voit aina jakaa tilat uudelleen. Mikäli haluat tehdä muutoksia kantaviin seiniin, ole yhteydessä ammattilaiseen. Muutosten tekeminen kantaviin seiniin vaatii hieman enemmän osaamista, minkä lisäksi kantavien seinien muutostyöt ovat luvanvaraista rakennustoimintaa.

väliseinä

Mihin runkoon väliseinä rakennetaan?

Levytettäviä seiniä edustavat puu- ja teräsrunko, joiden lisäksi vaihtoehtona on kivirakenteiset rungot. Rungot jaetaan kolmeen eri runkotyyppiin: yksinkertainen, erillisrunko ja kaksinkertainen runko. Runkotyypit eroavat toisistaan ääneneristävyyden ja palokestävyyden osalta.

Puuranka on perinteisin runko väliseinälle ja se voidaan toteuttaa kantavana tai ei-kantavana. Puurankaan sopivat kaikki rakennuslevyt, eikä sen asennus ole mahdoton projekti kokemattomallekaan rakentajalle. Puurangan varjopuolena on, että se eristää ääntä kehnosti.

Toisin kuin puu, teräsrunko on elämätön ja se kantaa suurenkin kuorman. Teräsrunkoinen väliseinä on kevyt, nopea ja kuiva asentaa, minkä lisäksi se eristää ääntä puuta paremmin.

Kivipohjaisia materiaaleja edustavat mm. tiilet ja harkkolevyt. Kivirungon etuna on palamattomuus, hyvä ääneneristys ja sopivuus märkätiloihin. Kivipohjaisia saa erilaisilla paksuuksilla, mikä mahdollistaa kevyempien kuin kantavampienkin ratkaisujen toteutuksen.

Pintalevyt ja käsittelyt

Kun runko on valmis, seinään on aika laittaa levyt päälle. Varmista ennen levyjen asentamista että alusta on tasainen, puhdas ja kuiva. Näin saat aikaan parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kun levyt on asetettu tukevasti kiinni seinään, niiden välit saumataan tasaisesti yhteen. Pintakäsittelyiden eli vaikkapa maalauksen ja tapetoinnin jälkeen väliseinä onkin valmis!

Pintalevyiksi voi valita esimerkiksi:

  • kipsilevyt

  • lastulevyt

  • puukuitulevyt

  • puukipsilevyt

  • puupaneelit

  • kaakelit

  • sisustuslevyt

  • sementtikuitulevyt

Moni asentaa rungon päälle kipsilevyjä, koska materiaali on elämätön, paloturvallinen ja sopii alustaksi lähes kaikille pinnotteille. Huomioi, että lastu- ja puukuitulevyt ovat puuta ja elävät kosteuden mukaan. Kestäviä sementtikuitulevyjä suositaan eritoten lämpimissä ja kosteissa tiloissa.

Jos valitsit kivirungon, väliseinä ei tarvitse levyjä välttämättä lainkaan. Kiviseinä tasoitetaan lujalla sementtipohjaisella laastilla ja käsitellään pintatasoitteella. Tasoitettu seinä tarvitsee tämän jälkeen pintaansa vain maalin, tapetin tai laatoituksen.

 

Kaikki artikkelit