Rakennuslupa-asioista Osa 2

Rakennuslupa-asioista Osa 2

Mitä kaavat kertovat?

Oletko kuullut kaavamääräyksistä, rakennusoikeudesta sekä kerrosluvusta? Nämä yksityiskohdat kertovat, mitä saat tontillesi rakentaa. Ennen tontin varsinaista hankintaa nämä seikat kannattaa selvittää, jotta turhilta yllätyksiltä välttyy. Mutta mitä muuta kaava kertoo?

Kaava kertoo asuinalueesta

Eri asuinalueilla kierrellessä olet varmaan laittanut merkille, mitenkä samantyylisiä alueen omakotitalot ovat. Tämä selittyy sillä, että joissakin kaavoissa on hyvin tarkkaan määritelty rakennuksen ulkoasu, värit, materiaalit, julkisivun korkeus ja jopa kattokaltevuudet. Näiden lisäksi kaavasta löytyy kerrosluku, rakennusoikeuden määrä sekä rakennusalat tontilla ja niin edelleen.

Erityisesti uusilla asuinalueilla ja jos kaava on niin sanotusti hyvin tuore, isoja poikkeamisia määräyksistä ei myönnetä helposti. Myös tästä syystä kannattaa tutustua etukäteen mitä kaavamääräykset toivotulle asuinalueelle sanovat. Mikäli ajattelemasi asuinrakennus poikkeaa kaavan asettamista rakennusoikeuksista esimerkiksi muutaman neliön ylöspäin, saatetaan lupa myöntää ilman poikkeamislupaa – mutta huomioi, että tällainen ylitys tulee hakijan perustella.

Apuna pääsuunnittelija

Omakotitalohankkeessa tulee olla mukana pääsuunnittelija, jonka yksi tehtävä on toimia yhteyshenkilönä asiakkaan ja rakennusvalvonnan välillä. Pääsuunnittelijan tehtävänä on yleensä selvittää juuri kyseisen alueen kaavamääräykset, kunnallistekniikan sijainnit ynnä muut vastaavat asiat.

Pyydä suosituksia ja tiedustele viranomaisilta osaavaa pääsuunnittelijaa, mikäli talotehtaan kautta sellaista ei ole saatavilla. Ammattitaitoinen pääsuunnittelija helpottaa rakennusprojektiasi huomattavasti.

 

Talovertailu  -löytyisikö täältä sinun tuleva kotisi?

Kaikki artikkelit