Rakennuslupa-asioista Osa 1

Rakennuslupa-asioista Osa 1

Rakennusluvan hakemisen koukeroita liittyen itse tonttiin

Mitä rakentaminen vaatii, tai itse asiassa – mitä jo ennen rakentamista tarvitsee olla hoidettuna? Kuvitellaan tilanne, jossa olet perheesi kanssa löytänyt aivan unelmiesi tontin. Hieman syrjässä suuremmista teistä, luontoa ympärillä ja linnunlaulua. Nyt on kuitenkin aika ottaa selvää, saako kyseiselle maa-alueelle edes rakentaa.

Kun löydät mieleisen rakennuspaikan, ota huomioon nämä:

Kun mieleinen rakennuspaikka on valittu, tulee selvittää, että onko kyseiselle paikalle mahdollista ylipäätään rakentaa asuinrakennus. Tähän vastauksen antaa kaavoitus. Jotkut paikat on nimittäin kaavoitettu vain loma-asutusta varten, jolloin asuinrakennusta ei saa välttämättä ollenkaan rakentaa kyseiseen paikkaan. Haaveiltu alue voi toki olla myös suojeltua aluetta, esimerkiksi luonnonsuojelualue.

Entäs sitten kaava-alueen ulkopuolella? Halutun rakennuspaikan ollessa asemakaava-alueen ulkopuolella tarvitsee ennen rakennuslupaa hakea suunnittelutarveratkaisu, jossa selvitetään, onko valitulla paikalla edellytykset asuinrakennuksen paikaksi. Selvityksen kohteena ovat esimerkiksi: johtaako paikalle kunnollinen tie, miten vesi- ja viemäriasiat on toteutettu ja onko paikkaan mahdollista tarjota kunnan palveluita kuten koulukyyti, ruokapalvelut, vanhusten hoito ja niin edelleen.

Ole realisti: jos asuinrakennus on ajateltu kymmenien kilometrien päähän lähimmästä muusta asutuksesta, on hyvin epätodennäköistä, että saisit sinne asuinrakennuksen rakentaa.

Jos taas mahdollinen rakennuspaikka on kaavoitettu, mutta on kaavoitettu muuta käyttöä varten tai asuinrakennus on suunnitteilla ranta-alueelle, on teidän huomattava hakea poikkeamislupaa jo ennen varsinaista rakennuslupaa. Määräyksistä poikkeamisen arvioi, kunnasta riippuen, joko kaavoitusjaosto tai muu vastaava.

Kiteytetysti: Paikkaa valitessa selvitä, millainen kaava alueella on, ja mitä tontille saa rakentaa.

Ole lupa-asioissa ajoissa liikkeellä!

Rakennuslupa-asioissa ei kannata odottaa viime hetkeen, sillä rakennusluvan käsittelyssä voi paikkakunnasta riippuen kestää 1-2 kuukautta, suuremmissa kaupungeissa jopa puoli vuotta. Käsittelyaikoja voi ja kannattaa tiedustella omasta kunnasta. Mikäli rakennusprojektisi vaatisi tuon aiemmin mainitun poikkeamispäätöksen tai suunnittelutarveratkaisun, varaa aikaa suosiolla vielä muutama kuukausi enemmän.

Lupaa hakiessasi sinun tulee myös osoittaa, että kyseinen tontti on hakijan, eli sinun, hallinnassasi. Tällaiseen käy esimerkiksi vuokrasopimus, lainhuutotodistus tai kauppakirja.

Tutustu Talovertailuun ja eri talovalmistajien mallistoihin. Täältä löydät varmasti talovalmistajan, jonka kanssa voit luottavaisin mielin aloittaa matkasi kohti unelmiesi kotia.

Talovertailu – löytyisikö täältä sinun tuleva kotisi?

Kaikki artikkelit