Suunnitelmissa keittiöremontti?

Suunnitelmissa keittiöremontti?

Keittiön remontointi on suuri projekti, joka vaatii onnistuakseen hiukan paneutumista. Lue Talopaketin keittiöremontti-oppaasta, kuinka remonttisi sujuu kuin tanssi!

Unelmien keittiö todeksi

Aloita keittiöremontti perusteellisista pohjatöistä. Tutustu erilaisiin keittiöratkaisuihin, esimerkiksi selaamalla alan lehtiä ja esitteitä sekä keittiövalmistajien verkkosivuja. Näin saat hauskoja ideoita remonttiin, mutta myös tarkemman käsityksen siitä, mikä pohjaratkaisu voisi toimia osana juuri sinun arkeasi.

Mitä suunnitelmissa pitää ottaa huomioon?

Keittiö on yksi kodin käytetyimmistä huoneista, minkä vuoksi keittiön remontoimisessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota tekniikkaan, toimivuuteen ja kulutusta kestäviin materiaaleihin.

Esimerkiksi uusien laitteiden integrointi vanhoihin kaapistoihin voi olla hyvin olla hankalaa, minkä lisäksi tilan muuntelu saattaa edellyttää sähköjen tai vesiputkien uusimista tai poistettujen kaapistojen takaa paljastuvien lattioiden ja seinien käsittelyä.

Pohdi myös uuden keittiötilan toiminnallisuutta, kuten mihin laitteet ja työpiste sijoittuvat tai onko laskutilaa riittävästi. Toiminnallisuuteen liittyy myös keittiön ergonomisuus, sillä
esimerkiksi sijoittamalla uunin seinälle, vältyt turhalta kyykistelyltä.

Listaa tarkasti eri materiaalien hyödyt ja haitat: täyspuutaso vaatii säännöllistä öljyämistä eikä sille voi jättää punaviinilasia ilman että puu imaisee värin pintaansa, kun taas joillakin teräspinnoilla näkyvät sormenjäljet.

Säästäväinen asukas arvioi suunnitelmissaan myös keittiön energiankulutusta, sillä pakastimen tai jääkaapin sijoittaminen hellan tai astianpesukoneen viereen nostaa reippaasti energiakustannuksia.

Kilpailuta tarjoukset

Pyydä tarjouksia useilta eri keittiövalmistajilta, sillä hinnoissa voi olla suuria eroja. Kilpailuttaessasi keittiösi remontin saatat siis säästää jopa tuhansia euroja.

Muista myös, että mitä laajempi operaatio, sitä enemmän kuluja. Jos keittiön remontilla on tiukka budjetti, joudut varmasti tekemään kompromisseja. Pyri kuitenkin säästämään fiksusti, sillä kehnot materiaalit eivät tule kestämään 20 vuotta: uusi remontti saattaa häämöttää jo parin vuoden päässä.

Tarvittaessa yhteys talonyhtiöön

Omakotitalossa keittiön remontointi on vapaata puuhaa. Aikataulut voi järjestää itse, minkä lisäksi tilat ovat usein suuria ja helposti muunneltavissa. Keittiöremontti voidaan kätevästi yhdistää jonkin toisen tilan kunnostamiseen, kuten säilytystilojen uusimiseen.

Toisin on kerrostalon keittiössä. Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan remontoidessa keittiötään, hänen tulee sopia rakenteiden muuttamisesta, LVI- ja sähköön liittyvistä asennustöistä sekä työajoista isännöitsijän kanssa. Keittiön pienemmät remonttitoimenpiteet, kuten maalaus, tapetointi tai keittiön kaapinovien vaihto eivät edellytä ilmoitusta talonyhtiölle.

Ammattilainen apunasi

Vaikka remontin itse toteuttaminen on monelle varsin houkutteleva ajatus, vaativimmat asennustyöt on aina syytä jättää ammattilaiselle. Keittiö on remontointikohteena yhtä hankala kuin märkätilat, sillä projektin työvaiheisiin saattaa lukeutua vaativia LVIS-töitä.

Kuitenkin helpommat hommat kuten pienet purkutyöt, seinien maalaus ja tapetointi tai laminaatin asentaminen ovat tee se itse -remontoijallekin sopivia tehtäviä.

Ammattilaista voi hyödyntää kaikissa keittiöremontin vaiheissa suunnittelusta viimeistelyyn. Ammattitaitoisen suunnittelijan voikin pyytää tarvittaessa kotikäynnille tarkastamaan viemärien ja vesipisteiden sijainnit sekä erinäiset sähköratkaisut. Suunnittelija osaa myös auttaa keittiön remontoinnin budjetoinnissa.

Aikatauluta keittiöremontti!

Kuten mikä tahansa projekti, myös keittiöremontti kannattaa aikatauluttaa. Varaa kaikille työvaiheille tarpeeksi aikaa ja mieti mitä näihin vaiheisiin tarvitset.

Esimerkiksi missä vaiheessa mennään katsomaan materiaaleja ja laitteita, koska otetaan yhteys sähkö- ja putkimieheen, millä aikataululla hoidetaan keittiön purku, entä uusien alakaappien tai työtasojen asennus, koska on aika laittaa yläkaapit ja kodinkoneet paikoilleen?

Kun yksittäiset työvaiheet ja niihin vaadittavat resurssit ovat tiedossa, keittiöremontti sujuu huomattavasti helpommin.

Kotitalousvähennys

Pyydä tehdyistä töistä aina kuitti tai todistus, jotta voit käyttää dokumentteja hakiessasi kotitalousvähennystä. Veroilmoitukseen näitä tositteita ei tarvita, mutta ne on pystyttävä esittämään vielä parinkin vuoden päästä.

Kaikki artikkelit