Aalto-yliopiston työpajassa kääritään hihat

Aalto-yliopiston työpajassa kääritään hihat

Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden puutyöpajalla ahkeroidaan. Työn alla on Hyvinkään asuntomessuille valmistuva PiiriHouse, innovatiivinen pientalo yhdelle ihmiselle. Työpajalla tulevat arkkitehdit tekevät muutakin kuin piirtävät rakennusten ääriviivoja millimetripaperille tai syöttävät numeroarvoja digitaalisiin laskimiin. Täällä hihat on kääritty ja vedetty työhaalarit jalkaan. Opiskelija sahaavat lankkuja lyhyemmiksi, käyttävät porakonetta ja lyövät nauloja seinään.

PiiriHouse on Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden vuodenmittaisen Wood Program -projektin lopputulos. Sen kestäessä opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat pienen puutalon, joka päätyy asuntomessuyleisön ihasteltavaksi Hyvinkäälle.

Unohtunut puu

Työpajalla tunnelma on kansainvälinen, Wood Program -projektiin osallistuvasta viidestätoista opiskelijasta vain yksi on suomalainen. Muut arkkitehdit tulevat yliopistoista ympäri maailmaa – edustettuna on niin amerikkalaisen kuin japanilaisenkin arkkitehtuurin perinne.

Otteista näkee, että joillekin opiskelijoille puutyöt ovat tutumpia kuin toisille. Esimerkiksi meksikolaiselle Susana Rojasille puu on materiaalina uusi tuttavuus, vaikka se totteleekin hänen käsiään jo oikein mallikkaasti.

– Meksikossa en ole ole ollut puun kanssa juuri tekemisissä. Alussa oli hieman vaikeuksia, mutta oppinen on ollut mielenkiintoista, Susana kertoo.

Suomalaisille puun pitäisi olla tuttu materiaali, onhan tämä tuhansien hirsimökkien ja rintamamiestalojen maa. Todellisuudessa puu on jäänyt meilläkin vuosikymmeniksi muiden rakennusmateriaalien katveeseen.

– Puunkäyttöä opetataan arkkitehtiopiskelijoille vain vähän. Niinpä projekti onkin ollut erinomaisen opettavainen, rakennustiimin suomalaisvahvistus, neljännen vuoden arkkitehtiopiskelija Saku Kuittinen kertoo.

Seinät kaartuvat

Kun Aalto-yliopiston opiskelijat suunnittelevat talon, odotettavissa on jotakin uutta ja innovatiivista. PiiriHouse poikkeaakin sekä kokonsa, muotoilunsa että rakenteensa puolesta perinteisestä ydinperheen pientalosta.

Se on talo, jonka seinät eivät ole suorat vaan kaarevat. Piiritalonimitys viittaa siihen, että uusia lisäsiipiä rakentamalla talosta voi tehdä ympyränmuotoisen. Suuremmissa taloissa se mahdollistaa sisäpihan, joka on sekä katseilta että tuulelta suojassa.

– Kaarevuus aiheuttaa tietenkin rakenteellisia haasteita. Esimerkiksi liitoksien tekemisessä on oltava tarkka, mutta erehdyksen ja oppimisen tietä oikea tapa on löytynyt, Kuittinen kertoo.

Vielä toistaiseksi PiiriHousen kehikko seisoo pressujen alla työpajan takapihalla. Kaikki ovat kuitenkin vakuuttuneita, että talo valmistuu aikatalussa. Ja monikansallisen rakennustiimin kohdalla näin onkin oltava.

– Vaihto-opiskelijat lähtevät kesällä takaisin, aikataulusta ei voi siis liikaa lipsua, Kuittinen ja Rojas naurahtavat.

Tehtaassa valmistetut talot

PiiriHouse on vain kymmenkunta neliötä. Se on siis ehdottomasti yhden ihmisen koti. Mutta mikäli äkillinen tilantarve yllättää, apukin on lähellä.

– Talo on niin kutsuttu moduulitalo, Saku Kuittinen kertoo, ja jatkaa:

– Se tarkoittaa sitä, että talo kootaan moduuleista, jotka kuljetetaan mahdollisimman valmiina paikan päälle. Moduulit on helppo liittää toisiinsa eli taloa on myöhemmin helppo laajentaa.

Moduulirakentaminen on viime aikoina tullut suosituksi maailmalla ja rantautunut myös Suomeen. Periaatteessa moduulirakentamista voidaan soveltaa mihin tahansa rakennuksiin, mutta omimmillaan menetelmä on pientalorakentamisessa.

– Piirihouse on tietenkin koottu täällä pajalla, mutta yleensä moduulitalot kootaan tehtaissa. Mikäli kyse on sarjatuotannossa olevasta talosta, prosessi on hyvin nopea. Aika varsinaisella rakennustyömaalla jää joka tapauksessa lyhyemmäksi, mikä varmasti miellyttää monia talonrakentajia, Kuittinen kertoo menetelmän hyödyistä.

Lisäksi tehdasrakentaminen tekee rakennusprosessista paremmin hallittavan. Silloin esimerkiksi säästä ei tarvitse olla huolissaan.

Teksti: Jukka Naaranlahti
Kuva: Antero Tenhunen / Asuntomessut

Kaikki artikkelit