Vältä rakentamisen virheet

Vältä rakentamisen virheet

Talon rakentaminen on monelle elämän suurin investointi. Tämän vuoksi se kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Lue kuinka vältät yleisimmät rakentamisen virheet jo työmaalla.

Kiireessä tulee hutiloitua

Vaikka rakentamisesta vastaisi ammattitaitoinen väki, kiire verottaa taitavimmankin nikkarin työn jälkeä. Kilpailu rakennusliikkeiden ja toimittajien välillä on raakaa, minkä vuoksi urakka luvataan herkästi nopeammin kuin se voidaan todellisuudessa toteuttaa. Tällöin rakentamisen virheet tulevat ajankohtaisiksi.

Monet tiukan aikataulun aiheuttamat virheet paljastuvatkin jo ennen ensimmäistä vuositarkastusta: kehnosti asennettuja parvekeovia ja parketteja sekä halkeamia seinissä ja katossa. Huolimaton viimeistely on kuitenkin vielä pieni huoli verrattuna suunnittelu- ja työvirheisiin jotka liittyvät veteen. Omakotitalojen yleisimmät rakentamisen virheet liittyvät ylä- ja alapohjiin, missä vesivuodot ja toimimaton kosteustekniikka saattavat tehdä salaa tuhojaan jopa useiden vuosien ajan. Näiden vaikeasti korjattavien kosteusvaurioiden ennaltaehkäisy on huomattavasti kestävämpi sijoitus, kuin muuttopäivän jouduttaminen.

Suojaa selustasi sopimuksella

Selkeä sopimus rakennusliikkeen kanssa luo turvaa ongelmatilanteessa. Kun vastuut on jaettu paperille, rakentamisen virheet osataan ohjata ennaltasovitulle korjausvelvolliselle.

Uusien talojen takuuaika on yleensä kaksi vuotta. Lopputarkastuksen jälkeen korjausvastuu siirtyy rakentajalle, mutta joitain urakoitsijan huolimattomuudesta johtuneita vikoja korjataan vielä tämän jälkeenkin.

Käytännön tekee hankalaksi eritoten se, että sisäilman ongelmat ja kosteusvauriot paljastuvat usein vasta takuuajan jälkeen, jolloin virheen ja korjausvelvollisen löytäminen voi olla vaikeaa – varsinkin jos tarkat sopimukset urakasta puuttuvat. Riitatapauksessa kannattaa olla pikimmiten yhteydessä kuluttajaneuvontaan.

Pihistä vai panosta?

Kavereita saa toki pyytää auttamaan vaikkapa maalaamisessa tai laminaatin asentamisessa, mutta rakentamisprojektin vaativimmissa työvaiheissa on syytä luottaa ammattilaiseen. Sen lisäksi, että homma menee suuremmalla todennäköisyydellä nappiin, elinkeinoharjoittajan kanssa sopimussuhteessa asioiva rakentaja kuuluu kuluttajasuojalain piiriin. Jos jotakin tapahtuu, et jää yksin katastrofin keskelle.

Rakennusliikkeiden hintoja vertaillessa on syytä kiinnittää huomiota myös tarjousten sisältöihin, sillä vaikka edullisuus houkuttaa, pieni lisäkulu voi toisinaan kääntyä eduksesi. Esimerkiksi satsaamalla hiukan enemmän materiaalien sääsuojaukseen, tiedät ettet kasaa tontillesi aikapommia. Myös käytettäviä materiaaleja kannattaa pohtia tarkasti: vaikka asennus olisi tehty oikein, heikkolaatuinen materiaali ei tule kestämään vuosien kovaa kulutusta.

Virheet kontrolliin valvonnalla

Mitä enemmän ketjutat rakentamisprojektia eri aliurakoitsijoilla, sitä tärkeämpää urakkaa on johtaa ja valvoa. Tällöin mikään rakennusliike ei ole urakasta yksin vastuussa, ja kontrollin puute johtaa helposti tilanteeseen, jossa kaikki syyttävät toisiaan.

Ole heti tontin ostettuasi yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan. Kyseessä on puolueeton viranomainen, joka huolehtii että asiat hoituvat etiketin mukaan. Muista myös, että työmaalla urakkaa luotsaava vastaava työnjohtaja on sinua varten eikä toisinpäin. Hänen tehtävänsä on etsiä rakentamisen virheet jo työmaalla ja vaatia niiden korjaamista. Uskalla siis vaatia työnjohtajaltasi jämäkkyyttä.

Vaikka sinua ei tarvittaisi työmaalla päivittäin, rakentajalla on täysi oikeus käydä vilkaisemassa kuinka hommat sujuvat. Näin pysyt myös kärryillä työn etenemisestä ja osaat vaatia tuloksia realistisella aikataululla. Kun talo on valmis, tarkasta rakennus läpikotaisin ja kirjaa ylös mahdolliset rakentamisen virheet ja puutteet. Mitä aiemmin ilmoitat vioista, sitä varmemmin ne saadaan myös korjatuksi.

Kaikki artikkelit