Trendikäs LED valaistus valtaa suomalaisia koteja

Trendikäs LED valaistus valtaa suomalaisia koteja

Viime asuntomessujen hitiksi nousivat LED valot, jotka vievät kodin valaisemisen täysin uusiin ulottuvuuksiin. Sen lisäksi että LED on pitkäikäinen ja hoitovapaa valonlähde, se tarjoaa mahdollisuuden leikittelyyn ja tunnelmointiin – lähes missä tahansa tilassa.

LED valot kehitettiin alunperin laboratorioiden tutkimuslaitteisiin merkkivaloiksi, mutta nykyisin tekniikkaa hyödynnetään luovasti niin kodin sisä- ja ulkotiloissa kuin myös suurilla ulkonäytöillä ja hälytysajoneuvojen vilkkuvaloissakin.

LED valot ovat turvallisia ja kestäviä, eikä niiden tarjoamilla mahdollisuuksilla tunnu olevan rajoja. LED valaistus voidaan asentaa olohuoneen kattoon, keittiön työtason yläpuolelle, märkätilaan tai vaikkapa kotitalon pihamaallekin. Kokonaisten tilojen valaisun lisäksi LED valoja voidaan käyttää myös yksityiskohtien korostamiseen spottivaloina.

Loisteputkeen verrattuna LED on pienikokoinen, syttyy heti, vaatii vähän mekaniikkaa, kuluttaa vähemmän energiaa eikä sisällä ongelmajätettä. LED valaistus on myös kustannustehokas ja pitkäikäinen: valmistajien mukaan LED valaisee jopa 7 kertaa pidempään kuin loisteputki.

LED valaistus on alati kasvava markkina, joka täydentyy vuosi vuodelta uusilla kiintoisilla mekanismeilla, kuten himmennyksillä, kauko-ohjauksilla ja liiketunnistimilla.

Hyvä LED valaistus ei ole sattumaa

Parhaimmillaan LED valaistus luo tasaisen ja helposti säädeltävän valaistuksen, joka korostaa tilan parhaita puolia ja luo levollisen tunnelma. Tämä kuitenkin edellyttää, että valo jakautuu oikein, sitä on riittävästi ja sen sävy on tarkoitukseen sopiva.

Esimerkiksi keittiön työtason yläpuolella LED valaistuksen valot eivät saa jakautua pisteiksi tai muodostaa varjoja, sillä ne häiritsevät silmän toimintaa ja hankaloittavat näin käytännönaskareita. LED valaistus tulee sijoittaa keittiötasolla niin, että valo jakautuu tasaisesti ja yksittäisten LED valojen aukeamiskeilat leikkaavat hieman toisiaan. Toinen vaihtoehto on valita viivamainen valolähde, kuten nauha tai lista, joka valaisee tehokkaasti koko työtason. Valon voimakkuus työtasolla tulee olla vähintään 300 luksia (lx).

Jos tarkoituksenasi on käyttää LED valoja huoneen katossa, valolähde voi olla pistemäisempi, kenties tarkkaan harkittu spotti. Tärkeintä on, että valon avautumiskeila on sopiva. Viivamaisten valolähteiden sijoittaminen kattoon on jopa hyvin poikkeuksellista, sillä niiden avautumiskeila on katossa hyvin suuri.

Luo haluamasi tunnelma

Toinen LED valoihin liittyvä termi on valon värisävy. Värisävyt ilmoitetaan Kelvineinä, eli SI-järjestelmän lämpötilan yksiköinä. Valon lämpötilojen sävyt saattavat muuttaa radikaalisti tilan tunnelmaa, ja ne tarjoavatkin mahdollisuuden leikittelyyn valaistuksessa.

Esimerkiksi lämmin sävy (2600–3500 K) taittuu hitusen keltaiseen, kuitenkin maltillisemmin kuin hehkulamppu. Valo vääristää hieman valkoista, minkä vuoksi vaaleat pinnat saattavat näyttää valossa lämpöisen kellertäviltä. Kylmä sävy (5000–10 000 K) taittaa värit siniseen. Moni varoittelee kylmän sävyistä, ja niiden sanotaan jopa värjäävän keittiön elintarvikkeet pilaantuneen näköisiksi. Kyse on kuitenkin puhtaasti makuasioista.

Erilaisia värisävyjä on lukuisia ja jokainen voi valita niistä juuri mieleisensä. Olennaista on, että samassa tilassa sijaitsevat valot ovat samansävyisiä, jotta yleisvalaistus säilyy levollisena.

Asennus ja huolto

LED valot voidaan tuotteesta riippuen asentaa itse. Valmistajien sivuilta löytyykin tarkkoja tuotekohtaisia oppaita kuinka valot asennetaan oikeaoppisesti. Vaativampiin asennuksiin ja sähkötöihin saatat kuitenkin tarvita sähkömiehen apua.

Ota huomioon jo valaistuksen suunnitteluvaiheessa, että kuten kaikki elektroniikka, myös LED valot saattavat rikkoutua. Kehittyneemmissä tuotteissa yksittäiset komponentit ovat vaihdettavissa, mutta vanhemmissa malleissa rikkoutuneen LED valon voi korvata vain uudella valaisimella. Varmista valaisimen valmistajalta tai jälleenmyyjältä ennakkoon, onko tuotteiden osien vaihtaminen mahdollista.

Kaikki artikkelit