Terassin rakentaminen

Terassin rakentaminen

Maistuisiko kuumana höyryävä kahvi omalla terassilla aamuauringon sarastaessa? Mikäli vastaus oli kyllä, pihamaalle on syytä ryhtyä suunnittelemaan terassia tai patiota. Terassin rakentaminen oman talon yhteyteen onkin suhteellisen helppo ja edullinen operaatio. Lue ohjeet, joilla rakennat upean terassin!

Tee se itse -terassi

Kuten kaikki projektit, myös terassin rakentaminen alkaa suunnitelmasta. Kun aloitat terassin suunnittelun, on tärkeää kiinnittää huomiota ilmansuuntiin sekä auringon valoon eri vuorokauden aikoina. Esimerkiksi auringonpaahteessa sijaitseva terassi on rakennettava hyvin kestävistä materiaaleista. Mieti myös kiinnitetäänkö terassi talon runkoon, ja tuulettuuko terassin runko tarpeeksi valitsemassasi paikassa.

Terassin rakentaminen maksaa noin 400–700 euroa, terassin koosta riippuen. Mikäli haluat nopeuttaa rakennusprojektia, voit halutessasi hyödyntää kauppojen asennusvalmiita materiaaleja.

Lupa-asioissa terassien, patioiden ja katosten rakentamisessa on pieniä kuntakohtaisia eroja. Selvitä etukäteen kotikuntasi rakennustarkastajalta, vaatiiko terassin rakentaminen rakennuslupaa vai riittääkö ilmoitus rakennusvalvontaan.

terassin rakentaminen

Perustukset maaperän mukaan

Terassin perustuksia suunnitellessa olennaisin tekijä on pihan maaperä. Jos maa on tiivis ja routimaton, voit tehdä pienelle terassille simppelit perustukset esimerkiksi kattohuovasta, kevytsoraharkoista ja sorasta. Tukevampi ratkaisu saadaan aikaiseksi, kun terassi rakennetaan maahan kaivetuiden harkkopilareiden päälle.

Jos maa routii, pyydä ammattilaiselta vinkkiä sopivimpien perustusten valitsemiseen.

Terassin rakentaminen sopii tee se itse -rakentajallekin.

Terassin runkokehikko ja lattian lankut paikoilleen

Kun perustukset ovat valmiit, on aika tehdä terassille runkokehikko ja lattian kansilaudoitus. Sekä runkoon että lattiaan kannattaa käyttää lämpökäsiteltyä tai painekyllästettyä puutavaraa, kuten kestopuuta. Painekyllästetty puu ei välttämättä ime maalia ensimmäisenä vuonna käsittelyidensä vuoksi. Maalaus kannattaakin ajoittaa vuoden päähän asennuksesta.

Rungon lankut, palkit ja kaiteita kannattelevat tolpat tulee kiinnittää tukevasti, minkä vuoksi kiinnitykseen on syytä valita ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja materiaaleja. Tarkoitukseen sopivat esimerkiksi terassiruuvit, jotka on käsitelty kestämään painekyllästetyn puun sisältämiä syövyttäviä aineita.

Kun ryhdyt asentamaan kansilaudoitusta, tarkista rungon mitta ja tee ensimmäisiin lautoihin tarvittaessa lovet kaidetolppien kohdalle. Muista kiinnittää lankut kunnolla tukirakenteisiin, jotta ne pysyvät paikallaan.

Millaiset kaiteet?

Terassin kaiteet voi tehdä itsekin, mutta rautakaupoissa myydään myös valmiita aitaelementtejä ja aitatolppia, jotka helpottavat hommaa huomattavasti. Aidat voidaan kiinnittää joko rakenteiden päälle tai laitaan, ja piilottaa lopuksi lankulla. Kaiteiden asettelussa vain mielikuvitus on rajana. Voit halutessasi kyhätä terassiin myös portaat.

Huolla terassia säännöllisesti

Terassin rakentaminen ei pääty projektin valmistuttua, sillä kunnossa pysyäkseen terassi vaatii vuosittaisia huoltotoimenpiteitä. Puhdista pinnat pölystä ja irtoliasta sekä tee tarvittaessa uusi pintakäsittely.

Muista, että myös käsitelty puutavara harmaantuu ulkokäytössä. Kulumista voidaan ehkäistä uudella käsittelyllä, kuten puuöljyllä, kuultavalla ja peittävällä puusuojalla tai ulkokäyttöön tarkoitetuilla maalilla. Ikävien homeongelmien välttämiseksi puun pintaan kannattaa sujauttaa ennen muita käsittelyitä homesuojaus.

Suotuisimmat olosuhteet puun käsittelyyn ja pinnan kuivumiseen ovat silloin, kun ilma on vähintään +5-asteista ja kosteus alle 80 %. Esimerkiksi keväällä rakennettu terassi on tarpeeksi kuiva käsiteltäväksi loppukesästä. Jos rakennat syksyllä, käsittele puu vasta seuraavana kesänä. Lisäohjeita käsittelyyn löydät pintakäsittelyaineen käyttöohjeista, tuotteen valmistajalta tai jälleenmyyjältä.

Kaikki artikkelit