Näin onnistuu sisäseinien maalaus!

Näin onnistuu sisäseinien maalaus!

Lue, kuinka kodin sisäseinien maalaus etenee vaihe vaiheelta.

Mitä olet maalaamassa?

Maalausprojektin työvaiheet ovat tiiviisti liitoksissa maalaamaasi kohteeseen. Jos operoitava seinä on kovin erivärinen kuin uusi maali, sisäseinien maalaus on syytä aloittaa samansävyisellä pohjamaalilla. Pohjamaalilla varmistat, että lopullinen väri asettuu kohdilleen sekä saat urakkaan hiukan enemmän työstöaikaa, sillä pohjustus hidastaa pintamaalin kuivumista.

Valitse maalisi

Maalaukseen käytettävä maali on syytä valita tilan ja kiiltoasteen mukaan. Seesteisiä, himmeitä maaleja suositaan yleensä asuintiloissa. Kiiltäviä maaleja valitaan taas usein märkätilaan, sillä ne sisältävät enemmän sideainetta ja kestävät hyvin puhdistamista ja kulutusta.

Vinkki! Maalien erissä saattaa olla sävyeroja. Mikäli joudut vaihtamaan erää kesken työn, sävyerot saa hillittyä sekoittamalla eriä keskenään. Vaikka ero olisi hiuksenhieno, kannattaa vaihto tehdä nurkassa, jottei sävyn muutos paista keskellä seinää.

Maalausolosuhteet

Jotta telan jälki on kiiltävä ja tasainen, on syytä varmistaa, että sisäseinien maalaus suoritetaan silloin kun olosuhteet ovat operaatiolle otolliset.

Maalaamisen kannalta ihanteellinen lämpötila on + 15–16 astetta ja suhteellisen korkea ilmankosteus. Kuivassa ilmassa, kuten talviaikaan, maalin sisältämä vesi haihtuu nopeammin, mikä jouduttaa maalin kuivumista. Maalin kuivumista voi hidastaa sulkemalla patterit ja tuulettamalla. Ikkunat kannattaa kuitenkin sulkea ennen maalauksen aloittamista, sillä veto myös nopeuttaa kuivumista.

Tarkemmat tiedot maalin ominaisuuksista löytyvät purkin etiketistä tai tuoteselosteesta.

Hyvät välineet takaavat siistin lopputuloksen.

Hyvät välineet takaavat siistin lopputuloksen.

Suojaa ympäristö

Maalattava alue on syytä suojata teipillä ja paperilla ennen aloittamista. Vaikka sanomalehti olisi muutoin kelpo vaihtoehto, se saattaa värjätä lattiaa kastuessaan.

Myös välineitä voi suojata ja näin pidentää niiden käyttöikää. Esimerkiksi telalaatikon puhdistus käy käden käänteessä, kun laatikon ympärille laittaa muovikassin ennen maalin kaatamista sisään.

Pohjatyöt

Ennen ensimmäistäkään telan sutaisua seinät täytyy huoltaa. Mikäli seinissä on tapetit, ne tulee poistaa huolellisesti. Seinä puhdistetaan irtopölystä harjalla, ja mikäli viime huollosta on jo tovi, pinnat voi pestä sienellä. Lohkeileva maali rapsutellaan irti kaavinraudalla, ja mahdolliset reiät täytetään kitillä, siloitteella tai tasoitteella. Kun tasoite on kuivunut, kohdat siistitään hiomapaperilla.

Tasoitetut kohdat imevät vettä eri tavalla kuin muu seinä. Ne kannattaakin maalata kerran ohuesti yli ennen koko sisäseinän maalausta.

Sisäseinien maalaus

Jos olet maalaamassa koko huonetta, aloita katosta. Maalaa katon ja listojen rajat sekä seinien nurkat pienellä telalla tai siveltimellä. Voit myös kokeilla kätevää rajaajaa, jolla saumakohdat menevät viimeisen päälle.

Sitten onkin vuorossa varsinainen maalaaminen. Varmista, että telassa on tarpeeksi maalia, ettei työn jäljestä tule raidallista. Jos olet oikeakätinen, aloita maalaaminen seinän oikeasta yläreunasta. Vasenkätisen on puolestaan mukavin aloittaa vasemmalta ylhäältä. Levitä maali seinään telaamalla edestakaisin vedoin ja tasoita maalipinta lopuksi yhtenäisin pystysuuntaisin vedoin alhaalta ylöspäin.

Sisäseinien maalaus etenee yksi seinä kerrallaan. Jos pidät taukoa, ajoita se nurkkaan ettei seinän keskelle jää ns. työsaumaa. Tauolla tela kannattaa myös laittaa muovikassiin, jottei maali kuivu siihen kiinni.

Katso Tikkurilan videolta kuinka sisäseinien maalaus sujuu käytännössä:

Maalauksen jälkeen

Kun olet valmis, puhdista työvälineet ja hävitä jätteet maalipurkin ohjeistuksen mukaan. Nyrkkisääntö on, että kuivan maalin voi laittaa talousjätteisiin, mutta märkämaali on ongelmajätettä.

Maalin kuivuminen lopulliseen kovuuteen saattaa kestää jopa 2 viikkoa. Jottei tehty työ mene täysin harakoille, kuivuvan maalin turhaa kolhimista ja pyyhkimistä tulee välttää.

Maalin kuivumista voi nopeuttaa tuulettamalla. Näin myös tuoreen maalin haju hälvenee nopeammin.

Kaikki artikkelit