Säästäminen ja rakennusaika

Säästäminen ja rakennusaika

Miten rakennusaikana voisi säästää?

Oman talon rakentaminen on yksi suurimpia sijoituksia, joita ihminen eläissään tekee. Se on kuitenkin sijoitus, johon moni haluaa panostaa. Huolella tehty koti kestää aikaa ja asumista. Mutta onko rakennusaikana mahdollista säästää ilman, että se tarkoittaa tinkimistä jostain sinulle tärkeästä?

Ennen kuin aloitat

Jokainen rakentamista pohtiva varmasti tietää, että uusi koti ei synny ilman, että siihen konkreettisesti sijoittaa, mahdollisesti tuntuviakin summia, selvää rahaa. On hyvä olla perillä omista mahdollisuuksistaan ja siitä, paljonko rahaa on oikeasti käytettävissä. Ota selvää, millaisia lainoja ja lainaehtoja sinun on mahdollista saada, näin pystyt myös suunnittelemaan oman kotisi budjetin mukaiseksi. Mieti oikeasti, mihin sinulla on varaa, jotta rakentamisen ympärillä tapahtuva arki ja eläminen eivät mene liian tiukaksi. Uskalla kilpailuttaa ja vertaile saamiasi tarjouksia.

 

Pyri siihen, että saamasi tarjoukset ovat todellakin vertailtavissa keskenään. Kalliimpi tarjous nimittäin saattaa sisältää jotain sellaista, mistä joutuisit halvemman tarjouksen mukaan maksamaan lisää.

Varaudu, budjetoi, huolehdi puskuri

Rakentamisessa voi aina tulla yllätyksiä, tästä syystä kannattaa omaan budjettiin laatia mukaan hieman puskuria, jolla nämä ylimääräiset menot voidaan kattaa. Kyseessä ei tarvitse olla iso menoerä, mutta jos olet laatinut budjettisi tiukaksi ja joustamattomaksi, tarkoittaa se, että jostain on pakko luopua tai rahaa on hankittava jostain lisää. Realismi ja ennakointi ovat ystäviäsi, kun tulee kyse rakentamisesta.

Säästämisen näkökulmasta myös aikataulutus on tärkeä. Kun huolehdit, että tarvikkeet on tilattu ajallaan ja toimitetaan silloin kun niitä tarvitaan, työt rakennustyömaallasi jatkuvat saumattomasti. Kallista aikaa ei silloin kulu odotteluun ja tarvikkeet eivät vahingoitu odotellessaan vuoroaan ulkotiloissa. Liian aikaisin tarvikkeita ei kannata tilata, ellei sinulla tosiaan ole hyvää paikkaa varastoinnille. Ahtaalla pihalla tai myllerryksessä olevissa sisätiloissa kaikki ylimääräinen tavara on rehellisesti sanottuna vain tiellä.

Mikäli olet aikeissa rakentaa kesäaikaan, huomioi, että myös eri tehtailla pyörivät kesälomat – tarvikkeiden toimitusaika voi siis olla muuhun vuoteen verrattuna pidempi.

Rakennusaikaiset pienet teot säästävät rahaa

Miten rakentaessa voi konkreettisesti säästää rahaa, vai voiko sitä ylipäätään? Tietysti voi. Esimerkiksi tekemällä itse, pystyt säästämään mahdollisesti tuntuviakin summia, mutta entäpä he, joilla ei ole rakennusteknistä osaamista? Vastaus on myöntävä myös tässä kohtaa.

Pienistä puroista syntyy iso joki, sanotaan. Näin se on myös rakentamisessa. Mikäli olet palkannut työmaallesi joukon oman alansa huippuammattilaisia, huolehdi heidän työnsä sujuvuudesta. Helppo pieni niksi rahan säästämiseksi onkin, että pidät huolta työmaasi siisteydestä ja siitä, että ammattilaisten kallisarvoista aikaa ei mene mestan siivoamisessa roskista tai rakennusjätteestä.

Huolehdi myös, että työmaalla ovat tarvikkeet ajallaan ammattilaisten käyttöön. Kuulostaa ehkä vähäiseltä, mutta tehtävä työ nopeutuu ja sitä myöden myös kustannuksia on mahdollista karsia.

Vertaile eri toimitussisältöjä

Vaihtoehtona on myös muuttovalmiita koteja, joiden suhteen sinun ei tarvitse huolehtia kuin päätösten tekemisestä. Useat eri talotehtaat tarjoavat erilaisia toimitusmahdollisuuksia, joten tutustu myös niiden sisältöihin ja kokonaisuuksiin.

Talovertailu – löytyisikö täältä sinun tuleva kotisi?

Kaikki artikkelit