Parketti vs. laminaatti

Parketti vs. laminaatti

Puulattia näyttää upealta ja luo kotoisaa tunnelmaa. Moni päätyy arpomaan parketin ja laminaatin välille, sillä sama materiaali ei palvele kaikkia tarkoituksia. Kumpi sopii sinun kotiisi?

Klassinen ja arvokas parketti

Parketti on aito luonnontuote, jonka voi viimeistellä ilmeikkääksi ja omiin tarpeisiin sopivaksi. Virallisen määritelmän mukaan parketti on kokonaispaksuudeltaan vähintään 13 mm, josta kulutuskerroksen osuus on 3,5–4,0 mm puulajista riippuen. Mitat pitävät sisällään öljytyn tai lakatun kovapuupinnan, rimalevyä sekä vaneripohjan.

Koska parketti on puuta, sen voi käsitellä uudelleen pariinkin otteeseen: ei muuta kuin hiomaan ja lakkaa tai öljyä päälle. Parketti johtaa myös lämpöä ja tuntuu jalan alla miellyttävältä. Eritoten öljyttynä sen kehutaan säilyttävän parhaiten luonnollisen lämpönsä.

Toisaalta puu myös elää ilmankosteuden ja lämpötilojen mukaan. Talviaikaan parketin pintaan saattaakin ilmestyä kupruja, mikäli asennusvaiheessa seinän viereen ei ole jätetty millejä laajenemista varten. Kosteuden palautuessa normaaliksi puu tasoittuu tuttuihin uomiinsa. Kaikki puulajit eivät ole yhtä kärkkäitä kupruilemaan: eniten elää pyökki ja vähiten tammi.

Parketilla on ollut verrattain epäekologinen maine uhanalaisten puiden käytön takia. Kehittyneet tekniikat ja pintakäsittelyvaihtoehdot ovat kuitenkin vieneet parkettia kestävämpään suuntaan.

Parketti tuntuu jalan alla lämpimältä.

Parketti tuntuu jalan alla lämpimältä.

+ Yksilöllinen

+ Lämmin jalan alla

+ Uudelleenkäsiteltävä

– Herkkä kosteudelle ja lämpötilojen vaihteluille

– Hintava

Helppohoitoinen ja edullinen laminaatti

Laminaatti on parkettia edullisempi vaihtoehto, eikä sen asentaminen ole rakettitiedettä: laminaatin voi iskeä vaikka tasaisen muovimaton päälle. Laminaattia suositaankin, kun suunnitelmissa on nopea ja halpa remontti.

Puun kanssa sillä ei tosin ole mitään tekemistä. Laminaatin pinnasta löytyy melamiinihartsia, jonka lävitse puupintaa jäljittelevä kuvio kuultaa. Keskikerroksella on hdf-levyä ja pohjalla laminaattia. Toisaalta juuri tämän vuoksi laminaatti kestää parkettia paremmin kosteutta ja naarmuja. Laminaatti onkin kelpo vaihtoehto koteihin, joissa on lapsia tai lemmikkejä.

Vaikka laminaatti kestää mainiosti arjen menoa, myös siihen voi ilmestyä kolhuja. Laminaattia ei voi hioa, mutta naarmuja on mahdollista paikata esimerkiksi kitillä.

Parkettiin verraten laminaatti saattaa tuntua viileältä ja liukkaalta. Moni taitava remontoija yhdistääkin laminaatin lattialämmityksen kanssa. Laminaatissa on paljon erilaisia pintakäsittelyvaihtoehtoja: kiiltävästä puusta jopa kiveä tai metallia jäljittelevään pintaan.

Laminaatin pintakäsittelyvaihtoehdoissa vain mielikuvistus on rajana.

Laminaatin pintakäsittelyvaihtoehdoissa vain mielikuvistus on rajana.

+ Edullinen

+ Helppo asentaa

+ Monipuolinen väri- ja pintakuviointikirjo

– Liukas

Voi tuntua kylmältä

Lähteet: Upofoor Oy, K-Rauta, Yle, Rakentaja.fi

Kaikki artikkelit