Materiaalina kivi, puu vai jokin muu?

Materiaalina kivi, puu vai jokin muu?

Kivestä vai puusta?

Tunnet varmasti tarinan kolmesta porsaasta, joista yksi veljeksistä rakensi kotinsa risuista, toinen heinistä ja kolmas kivestä. Onneksi todellisuudessa rakennukset eivät ole noin herkästi tuhoutuvaa sorttia. On kuitenkin järkevää uhrata pieni ajatus sille, mistä materiaalista kotinsa rakentaa.

Ei ole olemassa vain yhtä ja ainoaa oikeaa vaihtoehtoa, sittenhän muita vaihtoehtoja ei enää olisi, vai mitä? Rakennusmateriaalin valintaan vaikuttavat oma mieltymys sekä oma tietämys kyseisenlaisesta rakentamisesta. Joka tapauksessa on selvää, että suomalainen rakentaminen on laadukasta ja kodit on suunniteltu tänne pohjolan perukoille sopiviksi.

Eri rakennusmateriaaleista olevaa mielikuvaa muokkaavat omat kokemukset lapsuudesta tähän päivään. Jos on esimerkiksi varttunut lapsuutensa perinteisessä puutalossa, valitsee hyvin todennäköisesti mallistoista itselleen puurakenteisen kodin. Näin tapahtunee etenkin, jos lapsuudenkodista on mukaan tarttunut aimo määrä mukavia muistoja sekä kokemuksia. Tottakai on myös kokemuksia, jotka ohjaavat valitsemaan omaan kotiinsa jonkin toisen ratkaisun.

Päätöksiä tehtäessä omat mielikuvat sekä kokemus ohjaavat, huomasi sitä sitten tai ei. Tunne on hyvä olla suunnittelussa mukana, mutta kannattaa jättää tilaa myös järjen äänelle. Niitä yhdessä käyttämällä unelmien koti käy varmimmin toteen.

Miellyttääkö sinua enemmän jyhkeä ja järkkymätön kivirakentaminen, vai pidätkö enemmän maiseman kanssa yhtä olevasta puu- ja hirsirakentamisesta? Molemmille löytyy omat kannattajansa. Mieluisa rakennusmateriaali kannattaa pitää mielessä myös silloin kun oma tontti on etsinnässä, sillä kaavamääräykset kertovat minkälaisen talon alueelle sopii rakentaa. Useat talotoimittajat tarjoavat useampia runkovaihtoehtoja omiin mallistojensa malleihin. Kysy siis rohkeasti, toteuta unelmiesi talo.

Talovertailu – löytyisikö täältä sinun tuleva kotisi?

Kaikki artikkelit