Kuka teillä päättää talon värin? Katso video ja vinkit talomaalaukseen

Kuka teillä päättää talon värin? Katso video ja vinkit talomaalaukseen

Suomalaisissa kodeissa näyttää olevan ristiriitaiset käsitykset siitä, kuka perheessä kodin remontointiin liittyvistä asioista päättää, kertoo tuore kysely. Miesten mukaan he itse päättävät, mutta naiset ovat hieman toista mieltä.

Värivalinta haastavin osuus

Etenkin keväällä monessa suomalaisperheessä pohditaan, mitä kodin kunnostustöitä kesän aikana tulisi tehdä, ja pitäisikö ne talon kauhtuneet ulkoseinät nyt vihdoin maalata.

Maalivalmistaja Teknoksen teettämä kysely paljastaa, että noin puolet pariskunnista valitsee talon värin yhdessä, mutta lopuilla tilanne on varsin epäselvä. Lähes kolmannes miehistä kertoo päättävänsä värin itse, mutta naisten näkemyksen mukaan päätökset kodin remonteista ja värisävyistä hoituvat naisvoimin.

– Tämähän kuulostaa aivan normaalilta perhe-elämältä, kommentoi Teknoksen maalarimestari Martti Kopisto hymyillen.

Kopiston mukaan värivalinta onkin usein kaikista haastavin osio koko ulkomaalausurakassa.

– Suosittelen valitsemaan muutaman mieleisen sävyn ja maalaamaan niillä palan ulkoseinää. Eiköhän muutaman viikon katselun jälkeen talon värivalinta ole selvä.

Suomalaiset ovat innokkaita teeseitse-maalareita.

Kyselyn mukaan remonttia tehneistä suomalaisista kaksi kolmesta maalaa talonsa itse.

Suomalaiset innokkaita tee-se-itse –maalareita

Kyselyn mukaan remonttia tehneistä suomalaisista kaksi kolmesta maalaa talonsa itse. Yleisimmät virheet, jotka maalatessa tehdään, ovat hätäisesti tehty pohjatyö ja kohteeseen sopimaton maalivalinta.

– Aina ennen maalausurakkaa kannattaa ottaa selvää, millä maalityypillä talo on aikaisemmin maalattu. Varsinkin ulkomaalit on kehitetty juuri tietynlaisille pinnoille ja tietynlaisiin olosuhteisiin.

Hyvän ulkomaalin tunnistaa kevyestä ja helposta levitettävyydestä. Laadukas maali myös peittää hyvin, ja kiilto säilyy vuosia.

Hyvin tehty pohjatyö tarkoittaa ennen kaikkea pinnan puhdistamista. Huonokuntoinen maalikerros, pöly ja lika pitää poistaa huolellisesti, jotta maali tarttuu ja myös pysyy seinässä. Apuvälineenä voi käyttää teräsharjaa ja julkisivuille tarkoitettuja pesuaineita. Pinnan on myös hyvä antaa kuivua kunnolla ennen maalausta.

Ulkomaalausurakkaan ei kannata kiirehtiä heti auringon pilkottaessa. Ilman pitää olla riittävän lämmin, jotta maali myös kuivuu kunnolla. Suorassa auringonpaisteessakaan ei ole hyvä maalata.

– Paras ulkomaalaussää Suomessa on yleensä vapun ja juhannuksen välillä. Lämpöasteiden on hyvä kivuta 15 asteeseen ympäri vuorokauden, Kopisto ohjeistaa.

Työturvallisuudesta ei kannata tinkiä. Pelkkien tikkaiden asettaminen seinää vasten voi helppoudessaan houkuttaa, mutta vahinkojen vaara on suuri. Kunnolliset telineet valjaineen tuovat paitsi turvaa, myös nopeuttavat maalaamista.

Vinkeistä vaari: Näin onnistut talosi maalaamisessa

  • Ota selvää, minkälaisella maalilla talo on aiemmin maalattu ja valitse sopiva maali tämän perusteella.
  • Tee ennen maalausta koemaalaus, jotta varmistut värisävystä.
  • Puhdista seinät irtoavasta maalista ja liasta huolellisesti teräsharjalla ja kaapimella.
  • Pese pinnat julkisivuille tarkoitetulla pesuaineella. Pesuliuos levitetään pinnalle aina alhaalta ylöspäin edeten.
  • Jos seinästä löytyy homerihmastoa, pese alueet homeenpoistoaineella.
  • Huuhtele pesuaineet huolellisesti. Apuna voi käyttää painepesuria, kunhan huolehtii, että vettä ei pääse laudoituksen alle.
  • Vaihda huonokuntoiset puuosat uusiin.
  • Pohjusta ja pohjamaalaa paljaat puupinnat. Anna kuivua 1-3 vuorokautta.
  • Varaa riittävästi maalia astiaan ja maalaa seinät 1-2 kertaa.
  • Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa tai kostealla ilmalla.

Näin tutkimus tehtiin:
Teknos Oy teetti YouGov Finlandilla tutkimuksen, jossa kysyttiin suomalaisilta remontointiin ja maalaukseen liittyviä asioita. Tiedot kerättiin web-kyselynä 14.3. – 17.3.2013 välisenä aikana YouGov Groupin kuluttajapaneelissa, johon kuuluu 25 000 suomalaista. Tutkimuksen vastaajamäärä on 1003. Kohderyhmään kuuluvat 18–74-vuotiaat suomalaiset. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko on painotettu väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.

Kaikki artikkelit