Inspiraatiota kodin värimaailmaan

Inspiraatiota kodin värimaailmaan

 

Inspiraatio, idea, ajatus

 

Se voi syntyä pienestä. Herkullisen houkutteleva väri, kaarevat tai kulmikkaat muodot jotka varjoineen muuttavat sävyä. Joskus inspiraatio löytyy suoraan luonnossa käyskentelemällä ilman suurempia ajattelematta. Toisinaan se hyppää ajatuksiin suoraan lehden sivuilta. Inspiraatiosta kannattaa pitää kiinni, ainakin sen suurista linjoista – kompromissien mahdollisuutta ei kannata tässäkään kohtaa sulkea pois.

Inspiraatiota kodin värimaailmaan löytää vaikka luonnosta.

Väreissä on voimaa ja tunnelmaa

Anna värien houkutella, puhutella suorastaan. Vaikka sanoisit pitäväsi ainoastaan valkoisesta ja mustasta, löytyy niistäkin kymmeniä erilaisia sävyjä. Värien yhdisteleminen toisiinsa on haaste, mutta mielenkiintoinen sellainen. On jännittävää huomata, miten värit muuttuvat, kun niiden rinnalle vaihtaakin toisen värin.

Värit vaikuttavat myös toisiinsa.
Ennen niin kirkkaasta sävystä sammuu suurin loisto, kun sen asettaa oikean värin yhteyteen ja vastaavasti sitä voi kirkastaa toisen sävyn avulla vielä enemmän. Joissain yhdistelmissä värisävyt tuntuvat muuttuvan kokonaan – näin väreillä voi leikitellä ja löytää itselleen paras yhdistelmä. Ole rohkea ja väritä kotisi itsesi kaltaiseksi. Jos lopputulos ei miellytäkään, se on helppo muuttaa – vaatii vain maalia tai tapettia.

Mieti kokonaisuus

Vaikka tavoitteena olisikin Peppi Pitkätossun omistaman Huvikummun kaltainen värien ilottelun tyyssija, kannattaa miettiä kotia kokonaisuutena. Mitenkä värit ja tunnelmat johdattelevat tilasta toiseen ja miten valitut värit muuttavat tilan tuntua. Hyvin tummilla ja syvillä sävyillä maalattu tila voi tuntua todellisuutta pienemmältä, vaaleilla sävyillä toteutettu vastaavasti suuremmilta. Tummia sävyjä ei kannata kuitenkaan pelätä ja ajatella niiden luovan vain synkkiä luolamaisia tiloja. Tummia värejä voi huoletta käyttää, jos vain huolehtii valaistuksen kuntoon. Värejä on mahdollista myös niin sanotusti haalistaa lisäämällä hieman harmaata sävyä maalin sekaan.

Värien kanssa voi leikkiä rohkeasti.
Syvät ja herkulliset värit kaipaavat parikseen hyvän valaistuksen

Vietä hetki aikaa ennen lopullisia valintoja, käytä rohkeasti sisustukseen ja sen suunnitteluun koulutettuja ammattilaisia. Heiltä saat hyviä neuvoja ja ohjeita kodin värimaailman valintaan. Useat talotoimittajat tarjoavat myös sisustussuunnittelua, joten asiaa kannattaa tiedustella myös talotoimittajalta.

Talovertailu – löytyisikö täältä sinun tuleva kotisi?

Värimaailma kodissa voi olla myös herkkä kuin kastepisara.
Kaikki artikkelit